Prohlídka transfuzního odběrového centra v Žatci

V pondělí 17. dubna navštívili žáci třetího ročníku oboru ekonomického lycea transfuzní centrum žatecké nemocnice. V úvodu si během velmi zajímavé přednášky vyslechli informace o prvních objevitelích krevních skupin, o samotných krevních skupinách, jejich charakteristice a počtu. Získali také odpovědi na otázky, proč je krev tak důležitá a jaká je její životnost. Trvanlivost krve je pouze 43 dní, proto jsou potřeba stále noví dárci. Ti mohou darovat v transfuzním centru nejen krev (4x do roka), ale i plazmu (každých 14 dní), a dokonce se mohou nechat zapsat do registru dárců krvetvorných buněk pro pacienty s leukémií. Pokaždé mohou svým dárcovstvím zachránit lidský život.

Žáci si poté prohlédli zázemí centra a seznámili se s postupem při darování krve. Samotný odběr krve trvá zhruba čtyři až deset minut. Někteří žáci si dokonce nechali odebrat krev, ze které jim byl téměř okamžitě zjištěn krevní obraz. Ihned věděli, kolik mají červených a bílých krvinek, krevních destiček a hemoglobinu a kdo z nich je vhodný dárce. A na úplný závěr si žáci sami jednoduchým pokusem z kapky krve zjistili svoji krevní skupinu.

Velké poděkování náleží velice ochotnému zdravotnickému personálu žateckého transfuzního centra a také našim žákům za vzorné vystupování. Věřím, že se i mezi nimi brzy najdou noví dárci krve.

Ing. Lucie Houšťková

Skip to content