Robopis: Storytelling ve věku AI

Cílem chomutovského spolku AIGNOS je pomáhat mladým lidem prozkoumat umělou inteligenci (AI). K jeho aktivitám náleží pořádání originálních vzdělávacích workshopů, přednášek a seminářů o umělé inteligenci pro žáky i jejich učitele.

Workshopu s názvem „Robopis: Storytelling ve věku AI“ se ve středu 17. ledna zúčastnili žáci 1. a 2. ročníku oboru obchodní akademie naší školy.  Společně s Jiřím Chylou, lektorem programu, experimentálně objevovali možnosti využití umělé inteligence při tvorbě (nejen) uměleckých textů. Hlavním záměrem bylo ukázat žákům takový způsob generování textů, kdy umělá inteligence lidskou kreativitu neudusává, ale naopak podporuje – stává se užitečným nástrojem a pomocníkem. Žáci si mohli při práci na počítačích v generátoru textů ChatGPT takové postupy (zvláště zadávání správných promptů) vyzkoušet v kolektivní i individuální práci.

Workshop, který se konal v prostorách Městské knihovny v Žatci, jíž velmi děkujeme za pozvání k účasti, rozpoutal mezi žáky i zajímavou a podnětnou diskusi o etických problémech fenoménu umělé inteligence.     

Mgr. Petr Čejka

Skip to content