Jednodenní drážďanské adventnění

Víte, že advent je počátkem celého liturgického roku? A víte, kde má svůj původ a co vlastně toto slovo znamená? A víte, jak ho prožívají třeba v saské metropoli? Odpovědi na tyto otázky si mnozí z nás dokážou jistě vybavit či leckde vyhledat, ale zažít opravdovou, typicky předvánoční atmosféru v německém „hlavním městě Vánoc“ – tak to musíte vyrazit do Drážďan!    

Nabídku strávit jeden den právě v tomto městě s nadšením přijalo (stejně jako i v roce předchozím) padesát žáků z 1. – 4. ročníku sekce obchodní akademie. Těm zvědavým (a snad i zvídavým) návštěvníkům vyhledávané turistické destinace sliboval program nejen procházku po jedinečném Striezelmarktu (vánočním trhu), jehož věhlas dotvářejí nádherné kulisy přilehlých barokních staveb, ale i prohlídku opravdových skvostů v Obrazárně starých mistrů ve Zwingeru.

Více než sedm stovek vystavovaných výtvarných i sochařských děl zcela určitě nelze během několika desítek minut „umělecky“ absorbovat, ale snad si z celé řady známých obrazů od neméně známých malířů každý z žáků vybral ty „své“. A ani literární „fajnšmekři“ nepřišli zkrátka, protože v mimořádné prezentaci exponátů tureckého spisovatele a nobelisty Orhana Pamuka objevili navíc  i talent vizuálního umělce.

Prožít skutečnou adventní pohádku pak mohli žáci na nejstarším německém vánočním trhu, jehož název má původ ve slavné drážďanské štole (Striezel) a který již od roku 1434 plní zvláštní kouzlo tohoto magického období. Originální řemeslné výrobky, majestátní vánoční pyramidy, zvuk koled, moře světel, vůně a specifická chuť regionálních lahůdek, vstřícnost a úslužnost zdejších prodejců včetně všudypřítomné němčiny znovu připomněly, že čtyřtýdenní období příprav na Vánoce se i zde chýlí ke svému konci. Tak zase příští rok v Drážďanech na shledanou!               

Mgr. Blanka Vargová

Skip to content