Stáž Erasmus+ pokračuje

V sobotu 30. dubna se naši stážisté přesunuli z Bánské Bystrice na sever Nízkých Tater do Liptovského Hrádku.

V pondělí je čekal úkol instalovat fotopasti v blízkosti bobřích sídlišť,  v takzvaném Ráji bobrů. S bobry mají místní mnoho problémů. Svými hrázemi mění tok potoků a zaplavují přilehlé pastviny a dále ztěžují práci vodohospodářům, kteří mají v této lokalitě měřící stanici.

Druhý den měli studenti několik úkolů v Demenovské dolině, nejprve demontovali systém pro ochranu migrujících živočichů a poté zachraňovali obojživelníky. Ti prospí zimu zahrabání v zemi a na jaře se stěhují do jezírka, kde se rozmnožují. Studentům se podařilo přemístit několik ropuch skvrnitých, skokanů hnědých a mloků karpatských. Zvláště z mloků měli ochránci parku velkou radost, protože jsou ohroženi ztrátou biotopu a na Slovensku mají stupeň ohrožení – zranitelný.  V roce 2015 jich bylo při pozorováních sečteno 8 tisíc, kdežto v loňském roce pouhých patnáct kusů. Mloci, které vidíte na fotkách, jsou první, se kterými se letos setkali.

Ve středu naše skupina odjede do Liptovského Mikuláše a navštíví Slovenské národní muzeum ochrany přírody a speleologie.

Vojtěch Čornák

Skip to content