Petr Brandl: Příběh bohéma

Po více než padesáti letech uspořádala pražská Národní galerie v prostorách Valdštejnské jízdárny monografickou výstavu Petra Brandla (1668-1735), jednoho z nejvýznamnějších malířů vrcholného baroka v Čechách. Umělce nezkrotné povahy, který nedbal na zavedená pravidla chování a často jednal velmi impulzivně, či dokonce nezodpovědně, a který celý život čelil dluhům a často se musel skrývat před svými věřiteli.
S příběhy Brandlovy nezkrotné povahy – právem označovaného za bohéma – a osobitým malířským stylem barokního mistra, který ze všech malířů působících v Čechách v 17. a 18. století vytvořil největší počet vlastních podobizen, seznámila žáky 2. ročníku oboru obchodní akademie Alexandra Brabcová, lektorka NG, která naši skupinu provázela i při loňské návštěvě Anežského kláštera.
Expozici s názvem „Petr Brandl: Příběh bohéma“ provázejí pochvalné recenze kritiků i obrovský zájem návštěvníků. Chcete-li i vy na jednom místě spatřit více než šedesát Brandlových obrazů (některá plátna byla kvůli výstavě nově zrestaurována), čas máte pouze do neděle 11. února.

Mgr. Petr Čejka

Skip to content