Delegace žáků navštívila Evropský parlament v Bruselu

Osm žáků obchodní sekce naší školy využilo velkorysou nabídku europoslance Ing. Ondřeje Knotka a zúčastnilo se třídenního poznávacího zájezdu do Belgie, který se měl původně uskutečnit již na jaře roku 2020. Nastupující covidová pandemie ho ale tenkrát nedovolila uskutečnit.

Ve více než 60členné výpravě byli ve dnech 16. až 19. května zástupci několika škol nejen Ústeckého kraje. Žáci byli ubytování v hotelu v centru Antverp, odkud vyjížděli za dalšími výlety do nedalekého Bruselu a malebné Lovaně, kde se nachází nejstarší belgická univerzita. Průvodcem zájezdu byl pan Mgr. Petr Hambálek, majitel stejnojmenné cestovní kanceláře, která zájezd organizačně zajistila.

Hlavním cílem exkurze bylo seznámit její účastníky s fungováním evropské politiky, proto nejvíce času strávili žáci v Bruselu – vedle francouzského Štrasburku hlavním městě Evropy. Historii evropských dějin jim přiblížila interaktivní expozice v Domě evropských dějin a v budově Parlamentaria – největšího parlamentního návštěvnického centra v Evropě –  je multimediální průvodci zavedli do samého srdce Evropského parlamentu, aby jim ukázali, jaká byla cesta k evropské spolupráci, jak Evropský parlament funguje a jakým způsobem se jeho poslanci snaží řešit dnešní výzvy.

Nejočekávanějším okamžikem celého zájezdu byla ale samotná návštěva Evropského parlamentu. Zde si žáci nejdříve vyslechli krátkou přednášku o principech jeho fungování a smyslu jeho existence, aby se následně setkali s europoslancem České republiky Ing. Ondřejem Knotkem, z jehož iniciativy se výlet do Belgie uskutečnil. Žáci dostali možnost interpelovat ho svými dotazy a společně se podívali do hlavního jednacího sálu Evropského parlamentu.

Během třídenního zájezdu žáci poznali nejen místa, kde se odehrává to nejpodstatnější z evropské politiky, ale navštívili také – jak je patrné z fotografií pod textem – mnohé zajímavé pamětihodnosti. Nezapomeňme zmínit například Atomium – symbol Bruselu, které je připomínkou světové výstavy Expo 1958. Většina z nás ochutnala i místní speciality: hranolky, vafle a čokoládové pralinky. Ke srážce s všudypřítomnými belgickými cyklisty, kteří mají v této rovinaté zemi téměř absolutní přednost (a především úžasné podmínky), naštěstí nedošlo.

Petr Čejka

https://european-union.europa.eu/index_cs

Skip to content