Studentské prezidentské volby měly na naší škole jasnou vítězku

Prezidentských voleb nanečisto, které pořádá pro studenty středních škol již tradičně JSNS (jeden ze vzdělávacích programů organizace Člověk v tísni), se zúčastnilo v úterý 13. prosince 176 žáků z obou sekcí naší školy. Volební účast tak dosáhla 60,7 %. 60% hranici také překročila vítězka voleb Danuše Nerudová, která by tudíž na naší škole zvítězila již v prvním kole. Z celkové počtu 166 platných hlasů jich získala 105 (63 %) a s velkým náskokem porazila druhého Petra Pavla (28 hlasů) a třetího Andreje Babiše (25 hlasů). Výsledky voleb na naší škole do jisté míry kopírovaly pořadí kandidátů v celorepublikovém součtu. I zde by Danuše Nerudová triumfovala již po prvním kole s 54 % hlasů. 

Cílem pořádání Studentských voleb na naší škole bylo nejen přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů, ale také seznámit studenty s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky.

V případě, že o výsledku reálných prezidentských voleb nerozhodne první kolo (konat se bude 13. a 14. 1. 2023), uskuteční se na naší škole i druhé kolo Studentských prezidentských voleb, ve kterém se utkají dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů získaných v 1. kole skutečných voleb.

Mgr. Petr Čejka

Skip to content