Za krásami českého baroka do Plas a za františkány do Kadaně

Společný třídenní výlet do Plas (25. – 27. června) si nenechali ujít žáci třídy 1. OA. Azyl nalezli v rekreačním středisku nedaleko oblíbené studánky s léčivým pramenem Prelátka, kterému místní říkají „Prdlavka“. První cesta po ubytování zavedla žáky do kláštera cisterciáků, který byl vybudován v údolí řeky Střely. Kvůli nestabilní půdě byl konvent, kde probíhá hlavní část prohlídky klášterního areálu, postaven na dubových pilotech, které jsou stále ponořeny ve vodě. Nejen o tomto důmyslném systému se žáci dozvěděli při komentované návštěvě dominanty města nad Střelou.    

Věra Sidorjáková, místní řezbářka, přivítala žáky ve svém „ateliéru“ následující den a podělila se s nimi o svou radost z práce (nejen) se dřevem. Čas „zbyl“ ale také na sportování, posezení u táboráku a zejména na to, aby se třída po roce výuky „na dálku“ lépe poznala. Myslím, že se to povedlo.

https://www.klaster-plasy.cz/cs

V pondělí (28. června) se žáci vypravili za františkány do Kadaně, rozumějme do františkánského kláštera Čtrnácti svatých Pomocníků. Jako jedni z prvních návštěvníků mohli spatřit – za zvuků právě instalovaných varhanních píšťal – nově zrestaurovaný klášterní kostel, který se veřejnosti otevře v sobotu 3. července. Po návštěvě plaského kláštera cisterciáků měli žáci možnost porovnat obě impozantní stavby včetně života a poslání jejich původních obyvatel.

https://www.klaster-kadan.cz/uvodni-strana

Mgr. Petr Čejka

Skip to content