Doporučení pro maturanty

1. Připravte si plán

Smiřte se s tím, že úplně všechno už se nejspíš dokonale naučit nestihnete. Nevadí. Stejně nebo podobně jsou na tom ostatní maturanti. Seznamte se s požadavky Cermatu  k didaktickým testům a zkuste si také testy z minulých let:

2. Pozor na seznam literatury

Povinný seznam dvaceti přečtených literárních děl k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury máte odevzdaný. Ujasněte si obsah a kontext daného díla. Do jaké epochy spadá? Jaké postavení má v autorově tvorbě a mezi dalšími, podobnými díly své doby? Čím je výjimečné? Ovlivnilo výrazněji literární vývoj? Odpovědi na takové otázky jsou pro úspěch u maturity důležitější než znalost všech vedlejších postav a zápletek

3. Zadání čtěte dvakrát

Nebo klidně i třikrát. Didaktický test z dílny Cermatu je z velké části založený na práci s textem, porozumět zadání je klíčové. Není zbytečnějších bodových ztrát, než když máte z textu vypsat například všechny přísudky, a místo nich vyberete všechny podměty. Počet bodů za takovou odpověď je samozřejmě nula.

4. Těžké otázky přeskočte

Až budete psát didaktické testy, zaměřte se klidně nejdřív na otázky, které jsou pro vás snadné. Jejich vyřešení vám dodá sebevědomí a nastartuje mozek, k náročnějším úlohám se vrátíte ve zbylém čase.

5. Nezkoušejte tipovat

Neztrácejte zbytečně body za nesprávné odpovědi. Didaktické testy mohou tvořit různé typy úloh. Prvním z nich jsou takzvané uzavřené úlohy, na něž je pouze jedna odpověď správná. Naproti tomu otevřené úlohy vyžadují obvykle napsání stručné odpovědi.

Přejeme vám hodně štěstí

Pedagogický sbor OA a SOŠZE Žatec

Skip to content