Pomáháme v době nouze

V době nouzového stavu, který je v ČR vyhlášen v důsledku onemocnění  koronavirové pandemie, se zvedla vlna solidarity, vzájemné pomoci a sounáležitosti. Lidé šijí a distribuují roušky, zajišťují rozvážku jídel seniorům, vymýšlejí nové projekty, tisknou štíty, pořádají sbírky…

I plnoletí žáci třídy 3OAS z oboru sociální činnost OA a SOŠZE Žatec se snaží podpořit tuto vlnu solidarity. Poté co byli krajským krizovým štábem osloveni, zda by mohli pracovat v oblasti sociálních služeb, neváhali a v době před Velikonocemi doplnili ošetřovatelský personál v Domově pro seniory v Podbořanech. Do služby tak po svátcích nastoupily dvě žákyně – T. Rappaportová a H. Jirásková, které zde pracovaly v oblasti přímé obslužné péče a pracovnice Domova je ohodnotily na výbornou. Někteří žáci na výzvu krizového štábu vůbec nečekali a po ukončení školní výuky dle svých možností a schopností okamžitě nabídli svou pomoc v různých oblastech. Někdo hlídá děti rodičům, šil roušky, obstarává nákupy pro prarodiče či seniory, chodí na brigády, aby pomohl napjatému rodinnému rozpočtu nebo – jako jedna z žákyň 2OAS A. Vostrá – venčí pejsky z jimlínského útulku.

Také Nemocnice Žatec vyzvala dobrovolníky ke službě. A tak se H. Jirásková a vedoucí praxe oboru sociální činnost Ing. Uďanová – společně s dobrovolnými záchranáři a dalšími dobrovolníky – rozhodly pomoct zajistit dvě stanoviště triáže – jedno na poliklinice a druhé u vjezdu do nemocnice. Podpořit krabicí dobrot je dorazil i náš absolvent R. Vais. Svou pomoc nabídli nemocnici i někteří další pedagogové naší školy. Spolu s kolegy ze žateckého gymnázia jsou stále připraveni organizovat celodenní zábavný, výchovný či vzdělávací program pro děti zaměstnanců žatecké nemocnice, kterým maximální pracovní nasazení znemožňuje celodenní domácí péči o děti. V období od 19. 3. do 30. 4. (tedy za 43 dní) bylo na obou stanovištích bez nároku na odměnu odslouženo v režimu 24/7 po 1016 hodinách. Všichni dobrovolníci si od Mgr. Olšanové, manažerky kvality Nemocnice Žatec, vysloužili velké poděkování za obětavou pomoc.

Všem, kteří jste si pomoc druhým nastavili jako nejvyšší prioritu, bychom chtěli poděkovat. Vaší pomoci si velmi vážíme. Všichni totiž dobře víme, že to je správná cesta, jak můžeme tyto nejisté časy zvládnout.

 

Skip to content