Americký velvyslanec Stephen B. King navštívil naši školu

Historickou událostí pro naši školu zůstane nejspíše navždy návštěva velvyslance Spojených států amerických v České republice Stephena B. Kinga, který svou přítomností poctil naši školu ve čtvrtek 21. listopadu 2019. Návštěvu amerického velvyslance v Žatci inicioval Alden Mohacsi, americký lektor, který v tomto školním roce působí v rámci projektu Fulbright English Teaching Assistants jako asistent učitelů angličtiny na naší škole i sousedním gymnáziu. Příjemného půlhodinového setkání s nejvyšším představitelem USA v naší zemi se zúčastnila vedle vedení naší školy také starostka města Žatce a senátorka Mgr. Zdeňka Hamousová, místostarosta Ing. Radim Laibl a zástupci žateckého gymnázia.

Mnohem početnější publikum čekalo na amerického velvyslance v žateckém Městském divadle. Hlediště zaplnili studenti obchodní akademie a zemědělské školy společně s žateckými gymnazisty. V úvodním projevu americký velvyslanec připomněl historii česko-amerických vztahů, zdůraznil hodnoty, o něž se opírá demokracie, ale také seznámil studenty s možnostmi mezinárodních výměnných programů, které organizují a financují Spojené státy: zmínka byla například o programu FLEX (Future Leaders Exchange), který se týká studentů 1. a 2. ročníků středních škol. Právě v mladých lidech spatřuje Stephen B. King největší potenciál a budoucnost naší země.

V druhé části společného setkání v žateckém divadle odpovídal americký ambasador na otázky studentů obou škol. Týkaly se nejen globálních problémů našeho světa (klimatických změn, celosvětových hrozeb), ale i náplně jeho práce v České republice a jeho obvyklého pracovního dne. Americký velvyslanec zavzpomínal také na svá studentská léta, hovořil o svých vzorech a svém největším úspěchu v životě, za nějž považuje svou početnou a fungující rodinu.

Americkému velvyslanci, který byl do své funkce jmenován v roce 2017 a který má k naší zemi velmi vřelý vztah, za návštěvu naší školy, za zájem o ni a za milé setkání s našimi studenty upřímně děkujeme. Byly pro nás něčím novým a zároveň inspirativním.

Velvyslanectví USA v ČR

FULBRIGHT.CZ

 

 

 

Skip to content